'Alles is hier op de toekomst gericht'

Christiaan Keur, practice lead test bij KVK


Christiaan werkt sinds mei 2021 als practice lead test bij KVK en is verantwoordelijk voor het grondig testen van de backend van kritische applicaties. Wat vindt hij van KVK als werkgever? En wat heeft KVK, volgens hem, te bieden aan IT'ers? Lees het in dit interview.

Waarom heb je gekozen voor KVK?

"Ik had al gehoord over de werkwijze en cultuur bij KVK. De teams zijn gebalanceerd samengesteld: nieuwe werknemers werken samen met oudgedienden, er is een fijne verdeling man/vrouw en ook de leeftijden zijn divers. KVK leek mij daarom een goede plek om te landen. Ook in de praktijk bevalt dat nog steeds prima."

Wat houdt jouw functie als practice lead test bij KVK precies in?

"Ik help een groep van bijna 30 testers binnen KVK in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van hun loopbaan, zorg voor doorstroom, aanname van nieuwe mensen, maar ben er ook als een contract stopt of er een aanpassing nodig is. Verder probeer ik samen met de tester te kijken naar opleidingsbehoefte en help in hoofdlijnen mee met issues die er wellicht spelen in het dagelijkse werk. Daarnaast kijk ik met de groep testers en de andere practice lead test naar verbeteringen in het QA en testlandschap van KVK. Al met al heel erg uitdagend en divers werk!

Daarnaast heb ik als tester ook nog een 'go/no go' functie en geef al dan niet het groene licht. De laatste horde voor een nieuwe release nadat deze grondig is getest. De informatie uit het Handelsregister is net als water uit de kraan, vanzelfsprekend totdat het opeens opdroogt. Bij een storing stoppen inschrijvingen op de KVK kantoren en kunnen belangrijke wijzigingen niet worden doorgevoerd. En dat heeft zijn invloed op vele manieren, van import en export tot de informatie die de Belastingdienst nodig heeft van ondernemers. Zonder register wordt handel onbetrouwbaar en minder veilig en is dus echt een vitaal onderdeel van de maatschappij."

Kun je wat vertellen over het team waar je in werkt?

"Dankzij mijn team – de Sherpa's – wordt belangrijke Handelsregisterdata die KVK beheert, namelijk de informatie van natuurlijke personen en adressen, ontsloten voor de buitenwereld. Wij geven toegang tot de bron en breiden continu uit met nieuwe functionaliteiten om aan nieuwe klanteisen te voldoen, met de nodige aandacht voor security en gebruiksvriendelijkheid. Hiervoor werken we met tools en technieken zoals Fitnesse, Cucumber en GIT pipelines.

Dagelijks trappen we af met een scrum en werken met refinements en retrospectives. Goed contact onderhouden met teams is cruciaal. Daarom zijn er regelmatig teamdagen in ons mooie kantoor in het centrum van Utrecht waar we onze IT-collega's zien en het nodige uitwisselen. Verder werken de testers goed met elkaar samen in het chapter Test, zo weten alle testers van de KVK elkaar te vinden en motiveren we elkaar door het delen van kennis en ervaringen. Samen tillen we de kwaliteit van onze testen in het team en in de verschillende ketens naar een steeds hoger niveau. Dit zorgt voor een fijne werksfeer."

Wat heeft KVK een IT'er te bieden?

"Wat veel mensen niet beseffen is hoe modern en vooruitstrevend we zijn. Bij KVK houden veel teams zich gericht met nieuwe technologie bezig. En dat moet ook wel, want de eisen zijn streng en de lat ligt hoog, mede door onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Voor IT'ers en hun teams bij KVK is er een grote autonomie waarbij je verantwoordelijkheid krijgt en tegelijk de kans om jezelf te ontwikkelen. Zoals je positie uitbreiden of zelfs een hele andere rol pakken. Alles is hier op de toekomst gericht."

Toe aan een nieuwe baan met volop autonomie en mogelijkheden voor ontwikkeling? Bekijk hier onze IT-vacatures!