'Alles af op het juiste moment'

Sebastiaan, scrum master bij KVK


Sebastiaan is 41, woont in Amstelveen en werkt sinds 1,5 jaar bij KVK. Hij is scrum master van twee product teams in Utrecht. Voorheen werkte hij als applicatiebeheerder bij de Universiteit van Amsterdam en bij ING waar hij zich certificeerde als scrum master.

Wat is jouw rol binnen de teams?

“Ik heb een faciliterende rol, waarbij ik het als mijn voornaamste taak zie om de product teams goed te laten functioneren. Dat komt in de praktijk neer op veel contact, via het scherm en in het echt. 1-op-1 gesprekken waarin ik collega’s coach en op weg help. Zo bespreken we bijvoorbeeld iemands rol in het team en hoe het team als geheel functioneert. Ik houd ze een spiegel voor, bijvoorbeeld hoe je omgaat met fouten maken. We bespreken hoe je zelfverzekerd en scherp blijft, ook als er af en toe eens iets misgaat.

Tijdens feedbacksessies – dat noemen we ‘retro’ – bespreken we met het hele team hoe het gaat en wat er beter kan. Mijn teams werken aan financiële producten en rapportage producten. En dat betekent echt het totale plaatje, van ontwerpen en ontwikkelen tot onderhouden en verbeteren. Veiligheid staat voorop. Daarbij is veel contact met andere teams via product owners. Zo blijven we in sync en krijgen we ‘triggers’ zodat we weten waar we extra goed op moeten letten. Maar mijn belangrijkste uitdaging is om bij elk nieuw product binnen korte tijd een heel nieuw team klaar te stomen en zelfsturend te maken. Dat is echt leuk en mooi werk.”

Wat is de vitale functie van jouw teams?

“De hoeveelheid informatie die we beheren wordt steeds groter en de wensen van de gebruikers nemen toe. Maar het gaat om meer dan toegang krijgen tot data. Het belangrijkste voor mijn teams is timing: op het juiste moment het juiste leveren. Bijvoorbeeld bij een nieuwe release. Onze business owner, oftewel de interne klant, geeft aan wat de deadlines zijn en die worden vaak door externe factoren bepaald. Soms geeft dat extra druk. Zo gingen we onlangs over naar een nieuw cloud-based systeem. We moesten de aanbesteding van het nieuwe systeem afwachten maar het oude systeem werd na een bepaalde datum niet meer onderhouden dus dat zou een security risk betekenen. Je moet als team dan prioriteiten stellen en even 200% geven om de klus te klaren. KVK is een IT bedrijf met een onmisbare functie en dat voel je op zo’n moment heel duidelijk.”