'Bij KVK kan veel dus pak de regie'

Wouter Daatselaar: "Onder het motto ‘Een leven lang leren’ wilde ik ontdekken of de uitvoering iets voor me was."

Wouter Daatselaar werkt nu vier jaar bij KVK, en is op 1 december begonnen als Operational Lead bij Waardevol Klantcontact. En dat is heel wat anders dan de Risk Manager die hij de afgelopen jaren was. Toch zit er meer lijn in dan je zou denken. Wouter licht toe: ‘Risk Managers zijn heel toekomstgericht. Waar wil je naar toe, welke resultaten wil je bereiken en wat moet je doen om daar te komen? Bij KVK willen we niet in beperkingen denken maar de focus leggen op wat er wél kan. En wat dat betreft zijn er veel overeenkomsten met mijn nieuwe functie.’

Het beste van twee werelden

“Als Risk Manager kwam ik op veel plaatsen in de organisatie. Ik zag soms dingen waarvan ik dacht: ‘Als ik op die stoel had gezeten, dan zou ik het misschien zus of zo gedaan hebben.’ Als staffunctionaris kan ik zoiets makkelijk denken, maar de praktijk kan natuurlijk best weerbarstig zijn. Dus toen de tijdelijke functie als teamleider bij de backoffice in Eindhoven langskwam, dacht ik bij mezelf: ‘Dan moet ik maar eens kleur bekennen ook’. Onder het motto ‘Een leven lang leren’ wilde ik ontdekken of de uitvoering iets voor me was. Een prachtige kans waarvoor ik de ruimte heb gekregen van mijn leidinggevende. Mijn dank hiervoor is groot; ik heb zo veel kunnen leren van hoe het er in de organisatie aan toe gaat.

Wel ben ik vanuit mijn achtergrond als consultant ook graag betrokken bij de strategische kant van de organisatie. In de functie van Operational Lead zit van beide kanten wat. De zorg voor onze mensen enerzijds en de vertaling van de strategie naar de dagelijkse dienstverlening aan ondernemers aan de andere kant.”

“Zo’n nieuwe functie is één grote ontdekkingstocht. Ik ga ongetwijfeld fouten maken. Dat hoort er bij en daar leer je van. Het kan zijn dat deze impact gaan hebben op de ondernemer of op het leven van je collega’s. Dat wil je voorkomen, maar je moet toch keuzes maken. Die toets je, die valideer je, maar uiteindelijk neem je een besluit. Jouw besluit. Daar sta je als leidinggevende voor, er wordt ook van je verwacht dat je de koers aangeeft. Dat vind ik best een spannende kant van mijn nieuwe baan en een groot verschil met de staffunctie waar ik vandaan kom. Door iedereen goed mee te nemen, kan je de pijn misschien niet altijd wegnemen. Maar wel verzachten en er met elkaar uitkomen.

Tegelijkertijd: ik heb er ontzettend veel zin in. Ik zie er naar uit om voor meer verbinding binnen de (uitvoerings-) organisatie te zorgen. Om ervoor te zorgen dat de mensen gehoord worden en dat ze dat ook zo voelen. Dat ze de ruimte krijgen om de dingen te doen die ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. En die ruimte is er bij KVK. Er kan heel veel, maar je moet niet schromen om je dromen of je ontwikkeling ook echt bespreekbaar te maken en actief na te jagen. Door mijn niet alledaagse overstap ben ik het bewijs dat dat kan.”

Nieuwsgierig naar welke regie jij kunt nemen binnen KVK? Bekijk onze vacatures.