‘Iedereen kan programmeren, maar gun jezelf de tijd’

Nynke Kloppenburg, IT-trainee

Een passie voor programmeren heeft Nynke altijd gehad. Helaas kwam dit niet genoeg aan bod tijdens haar studie Digitale Communicatie. Na een aantal jaren werken in marketing en communicatie vond ze toch haar weg terug naar programmeren via een omscholingstraject. Ze volgde het IT-traineeship bij KVK en werkt nu als backend developer. “Het traineeship leek te mooi om waar te zijn, maar heeft mijn verwachtingen overtroffen en nu doe ik eindelijk werk waar ik passie voor heb.”

Back to school

Pittig was het wel om weer terug naar school te gaan. “Ik was geen kosten kwijt aan mijn studie, maar ernaast werken was geen optie. Wetende dat het een half jaar was, maakte het behapbaar.” Haar gedrevenheid en vastberadenheid hielpen daarbij. De route naar KVK was voor Nynke anders dan de gemiddelde trainee. Normaal gesproken volgen de trainees een IT-studie van 6 maanden tijdens het Make IT Work-traject met een vergoeding vanaf dag één, maar Nynke had haar studie al afgerond toen KVK op haar pad kwam.

Ondanks dat ze haar eerste dag spannend vond, was de landing zacht. “Ik startte in een groep met 12 trainees en werd vanaf dag één behandeld als collega-developer, niet als stagiair of trainee. Collega’s waren duidelijk blij met onze aanwezigheid.”

Daarna volgde een traject van 6 maanden waarin het traineeteam workshops volgde en een mini-handelsregister, zowel back-end als frontend, moest bouwen. “We werden verdeeld als scrumteam en om de beurt hadden we een andere functie: scrum master, front-end developer, backend developer, analist, etc. Op deze manier leerden we alle facetten van IT kennen. Ik leerde werken met TypeScript, Angular en Quarkus.”

De keuze voor back-end development

Inmiddels zit Nynke in de derde fase van het traineeship: ze werkt als backend developer in een team naar keuze, namelijk team Falcone. Dit team werkt aan het UBO-register. “Ik besloot om voor een (voor mij) nieuwe programmeertaal te gaan: C#. Frontend leek me nog steeds heel leuk, maar van de backend wilde ik meer snappen. Je ziet niet wat je maakt in de backend dus je moet abstract kunnen denken en alles goed kunnen visualiseren.”

Stip op de horizon

Nadat Nynke haar leven omgooide en koos voor omscholing schreef ze haar doelen op in een notitieboekje. “Code lezen en begrijpen kon ik voor mijn studie al, maar zelf code schrijven zonder naslagwerk lukte nog niet. Dat was mijn belangrijkste doel aan het begin van mijn studie. Daarnaast wilde ik leren om zelf een website te maken zonder CMS. ”

Stabiliteit, een vast inkomen, leuke collega’s en werk waar ze elke dag zin in heeft zijn ook doelen die ze inmiddels kan afstrepen. “Dit traineeship heeft voor mij onschatbare waarde. De kennis die ik hier heb opgedaan, kan ik niet alleen bij KVK gebruiken, maar zal ik de rest van mijn leven nog gebruiken.”

Als je denkt dat het hierbij stopt voor Nynke heb je het goed mis. Volgens haar zijn er nog veel te weinig vrouwen werkzaam in IT, ook bij KVK. Zij vindt dat dit moet veranderen en richtte, samen met een paar collega’s, een groep op, genaamd WeCode: We are women who code. “De groep is een middel om gelijkgestemden te ontmoeten, rolmodellen te zien die op onszelf lijken en elkaar verder te helpen in onze IT-carrière.”

Heeft Nynke nog tips voor iemand die overweegt de overstap naar IT te maken? “Iedereen kan programmeren, maar gun jezelf de tijd. Het zit vooral in vlieguren maken. Niet alleen tutorials kijken, maar ook echt doen.”

Ben jij klaar voor de overstap naar IT? Lees meer over ons IT-traineeship.

Bekijk onze vacatures

Meer collega's aan het woord