'Ik kan collega’s iets leren over wat ik net op school heb geleerd'

Abukar en Cleo over stagelopen bij KVK

Eindeloos koffie halen voor je collega’s, documenten printen… Is dat het leven van een stagiair? Volgens Abukar zeker niet. Hij heeft tijdens zijn twee stages bij KVK heel veel geleerd en hij heeft nu een vaste baan bij de Backoffice. Teamleider Cleo was zijn stagebegeleider.


Abukar deed de opleiding Juridisch Administratief Medewerker. Toen hij na zijn eerste stage bij team Deponeringen terugkwam om bij te kletsen met zijn oude team, leidde dat tot een tweede stage bij KVK en uiteindelijk tot een fulltimebaan. Bij de Backoffice in Rotterdam maken ze het hele jaar door ruimte voor drie of vier stagiairs. Cleo: “En als er meer toppers tussen de kandidaten zitten, kijken we wat er nog meer mogelijk is. Dat hoort bij mijn functie als teamleider vind ik, dat je je bezighoudt met de ontwikkeling van anderen.”
Abukar: “Ik vond het fijn om nog meer stagiairs om me heen te hebben, dat schept een band. Het inwerken ging goed, we konden altijd vragen stellen aan onze buddy. Waar ik het meest over geleerd heb? Ik ben vooral sterker geworden in mijn communicatie.”

Investering van twee kanten


Niet alleen de stagiairs leren een hoop bij KVK. Het hele team van Cleo steekt er wat van op, merkt ze. “Sommige collega’s willen naast hun werk iets anders doen. En die vragen we om buddy van een stagiair te worden. Ook in het aannemen en begeleiden van stagiairs ontwikkelen we ons: we nemen vanaf nu ook de buddy’s mee in de sollicitaties. Zodat ze de keuze voor de geschikte persoon leren maken.”

Abukar: “Ik leer hier echt heel veel en ik doe hetzelfde werk als mijn collega’s die hier al jaren zitten. Maar je moet als stagiair natuurlijk wel ingewerkt worden. En bepaalde werkzaamheden kan je hier alleen doen als je daarvoor bent opgeleid.”
Cleo: “Je kunt inderdaad niet zomaar muteren in het Handelsregister, dat maakt het soms lastig voor stagiairs. Wij kiezen deels voor de ondersteunende taken zoals scannen, indexeren, post sorteren. Maar team Deponeringen zit bij ons en een deel van dat werk kan een stagiair ook doen. Ze zijn dan echt bezig met het controleren en beoordelen van jaarrekeningen, maar hoeven geen certificering te hebben.”

Win-win


Volgens Cleo zit er een heel groot voordeel aan het aannemen van stagiairs: “Het houdt je scherp. Stagiairs zitten nog op school en de studies zijn afgestemd op het werkveld. Studenten zijn zo dus op de hoogte van de laatste wetgeving, bijvoorbeeld.”
Abukar merkt op zijn beurt dat het voor- en nadelen heeft dat hij net van school komt. “Over het algemeen kan ik wel mensen bijbrengen wat ik net heb geleerd. Maar soms nemen ze het niet van zo’n jong iemand aan, dat is lastig.”
Cleo: “Maar als een oudere medewerker een nieuwe iPhone heeft gekocht, gaan ze wel naar de jongeren om te vragen hoe het werkt.”

Bij twijfel, wel doen!


Bij leidinggevenden heeft het aannemen van stagiairs nog niet altijd prioriteit, merkt Cleo. Maar volgens haar moet je het gewoon doen. “Het is wel belangrijk dat je goed communiceert over de verwachtingen van beide kanten. Stagiairs zijn er om te leren, niet om koffie te halen.”


Ben jij ook op zoek naar een stageplek waar je echt wat kunt leren? Bekijk onze stagevacatures of stuur een e-mail naar stages@kvk.nl.