'Onze IT tak versterkt de vitaliteit van de hele organisatie'

Melvin Adjiembaks, informatie analist bij KVK


Melvin is 31 jaar, woont in Den Haag en werkt sinds 1,5 jaar bij KVK als informatie analist. De afgelopen periode werkte hij vooral vanuit huis maar langzamerhand is hij weer vaker op kantoor in Utrecht. Hij werkt aan de portal developers.kvk.nl waar ontwikkelaars toegang krijgen tot de verzameling API’s van KVK. Binnen zijn team is hij verantwoordelijk voor het aangeven van alle requirements waar elke nieuwe release aan moet voldoen, van UX tot security.

Wat doet jouw team?

“Ik werk op een van de meest vooruitstrevende IT-afdelingen van KVK. Dat vind ik zelf in ieder geval! Wij ontsluiten het KVK Handelsregister voor de buitenwereld, en in mijn ‘winkeltje’ zie je precies op welke manieren dat kan. Via REST API’s delen we data met verschillende partijen en zorgen we dat informatie van Nederlandse ondernemers strak gesynchroniseerd blijft over verschillende systemen. Alles moet dus goed aansluiten op externe partijen die steeds sneller ontwikkelen en telkens weer meer data vragen. Die vraag neemt exponentieel toe. Natuurlijk moet dat veilig gebeuren. Ik ben in de lead om te zorgen dat het hele team snapt wat de requirements zijn. De overheid bepaalt de standaard voor REST API’s en legt de lat regelmatig weer hoger. We werken o.a. met SSL en TLS certificering en ook met API keys waarmee KVK data afschermt voor onbevoegde partijen. Best ingewikkelde en heel belangrijke materie maar mijn ontwikkelteam is goed op elkaar ingespeeld en we houden elkaar scherp volgens de agile methode. Het is fijn dat we elkaar nu weer wat vaker zien om de complexere vraagstukken te bespreken.”

Wat is de vitale functie van jouw werk?

“Mijn team – we zijn met zijn 10en en we noemen onszelf team End-to-End – zorgt ervoor dat de API’s goed toegankelijk zijn en blijven. Oftewel, als wij ons werk niet doen, vervalt de meest moderne vorm van machine-to-machine communicatie en moet alle data met de hand worden opgevraagd en bijgehouden door onze klanten. Dat is met deze hoeveelheid data onmogelijk. Onze digitale infrastructuur geeft een enorme versnelling waar ondernemers en instanties op vertrouwen. Ik zie steeds meer aandacht voor de vitale rol van de IT tak binnen de organisatie. De IT tak binnen KVK groeit enorm. Zo kan KVK ‘door digitaliseren’ en mee groeien met de digitale buitenwereld. De energie die je vindt bij mijn team en al mijn IT collega’s heeft een positieve invloed op de vitaliteit van de hele club. Dat is een ontwikkeling die je ook bij andere organisaties ziet. Dat maakt mijn werk nog interessanter!”